VÅRA RÅVAROR
Råvaror
BLÅBÄR
Ett av landets vanligaste växter, är även en nyckelart – det vill säga betydelsefull för de biologiska mångfalden. Blåbäret har haft och har många användningsområden; till saft, sylt, paj, vin och full med antioxidanter.
HJORTRON
Hjortronet växer främst på de norrländska myrarna, och kallas även skogen guld. Den blommar tidigt på försommaren och blommorna är känsliga för regn, frost och torka vilket medför att tillgången på hjortron kan variera mycket från år till år.
LINGON
Lingon förekommer i hela landet, främst på torr och mager mark. Den används till sylt, gele, lingondricka och bakverk. Även den anses ha helande kraft, och tar även en stor plats i svensk husmanskost.
TRANBÄR
Tranbär växer på öppna myrar, lågväxande och på revor. De anses bäst att äta och plocka efter den första frosten. De innehåller rikligt med c-vitamin och antioxidanter och anses enligt gammal tro bota urinvägsinfektion.
SVARTA VINBÄR
Svarta vinbär växer bra i kalla klimat. Det används mest till saft, gelé, juice och sylt. Både svarta och röda vinbär växer även vilda. Svarta vinbär är rika på pro-vitamin A och framförallt vitamin C. Svarta vinbär innehåller också höga halter av andra bioaktiva föreningar såsom antocyaniner.
ÅKERBÄR
Växer i norra delen av Sverige, och är Norrbottens landskapsblomma. Den växer i dikeskanter, på stränder och fuktiga ängar och finns inte i allt för riklig mängd. Smaken liknar inget annat bär, som en blandning av både jordgubbar, hallon och smultron – men ändå icke. Av många ansett som det absolut godaste bäret.
BJÖRNBÄR
Finns i ett flertal arter, varav en hel del odlade och korsningar av dessa. En låg växt som exempelvis växer på murar. Björnbär växer vilda främst i södra delen av landet.
Kalixlöjrom
Från Haparanda norra skärgård till strax söder om Piteå skapar det enorma färskvattenflödet från Norrlandsälvarna världens största bräckvattenskärgård. Här, och bara här, ger siklöjan ifrån sig den exklusiva och djupt gulröda kaviar som kallas Kalixlöjrom, Bottenvikens röda guld.